Μάθημα ζωής : "Το Βάζο, οι πέτρες, η άμμος και οι μπύρες" * Αποστολή Μ.Πατσιόγιαννης

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

 

Μάκης Πατσιόγιαννης * Μαθημα ΖωήςΗ φιλοσοφία της ζωής μέσα από δυό μπυρίτσες!

Ένας καθηγητής φιλοσοφίας εμφανίστηκε στην τάξη του με ένα μεγάλο χάρτινο κουτί. Χωρίς να μιλήσει, πήρε από τη χάρτινη κούτα ένα άδειο γυάλινο βάζο και άρχισε να το γεμίζει με μικρές πέτρες. Οι μαθητές τον κοιτούσαν με απορία. Όταν το βάζο δεν χωρούσε άλλο ρώτησε:


-Είναι γεμάτο το βάζο;

Και οι μαθητές απάντησαν

-Ναί είναι γεμάτο.

Αυτός χαμογέλασε και χωρίς να μιλήσει,πήρε απο τη χάρτινη κούτα ένα σακουλάκι με μικρά βότσαλα και άρχισε να γεμίζει το βάζο,το κούνησε λίγο και τα βότσαλα κύλησαν και γέμισαν τα κενά μεταξύ των πετρών.Όταν το βάζο δεν χωρούσε άλλο,ρώτησε:

-Είναι γεμάτο το βάζο;

Και οι μαθητές απάντησαν:

-Ναί είναι γεμάτο

Αυτός χαμογέλασε πάλι και χωρίς να μιλήσει,πήρε απο τη χάρτινη κούτα ένα σακουλάκι με άμμο και άρχισε να την αδειάζει μέσα στο βάζο.Η άμμος χύθηκε και γέμισε όλα τα κενά μεταξύ των πετρών και των βότσαλων.Όταν το βάζο δεν χωρούσε άλλο,ρώτησε:

-Είναι γεμάτο το βάζο;

Οι μαθητές δίστασαν για λίγο,αλλά απάντησαν:

-Ναί είναι γεμάτο.

Αυτός χαμογέλασε πάλι και χωρίς να μιλήσει πήρε από την χάρτινη κούτα δύο μπουκάλια μπύρες και άρχισε να τα αδειάζει μέσα στο βάζο.Τά υγρά γέμισαν όλο το υπόλοιπο κενό του βάζου. Όταν το βάζο δεν χωρούσε άλλο,ρώτησε:

-Είναι γεμάτο το βάζο;

Οι μαθητές αυτή τη φορά γέλασαν και είπαν:

-Ναί, είναι γεμάτο.

-Τώρα,λέει ο καθηγητής, θέλω να θεωρήσετε οτι το βάζο αυτό αντιπροσωπεύει την ζωή σας.

 Μάθημα Ζωής: Οι πέτρες είναι τα πιο σημαντικά στη ζωή σας, οικογένεια, ο σύντροφός σας, τα παιδιά σας, η υγεία σας, οι καλοί σας φίλοι.Είναι τόσο σημαντικά που ακόμα κι αν όλα τα υπόλοιπα λείψουν, η ζωή σας θα εξακολουθήσει να είναι γεμάτη.


1.Οι πέτρες είναι τα πιο σημαντικά στή ζωή σας,οικογένεια,ο σύντροφός σας,τα παιδιά σας,η υγεία σας,οι καλοί σας φίλοι.Είναι τόσο σημαντικά που ακόμα κι αν όλα τα υπόλοιπα λείψουν, η ζωή σας θα εξακολουθήσει να είναι γεμάτη.

2.Τά βότσαλα είναι τα άλλα πράγματα που έρχονται στη ζωή μας,όπως οι σπουδές,η δουλειά μας,το σπίτι μας, το αυτοκίνητό μας,τα στερεοφωνικά μας.Αν αυτά τα βάλετε πρώτα στό βάζο δεν θα υπάρχει χώρος για τις πέτρες,τα σημαντικά της ζωής.

3. Η άμμος είναι όλα τα υπόλοιπα τα πολύ μικρά της ζωής.Αν βάλεις πρώτα άμμο στο βάζο,δεν θα υπάρχει χώρος ούτε γιά τις πέτρες αλλά ούτε για τα βότσαλα.Το βάζο είναι η ζωή σας.Αν ξοδεύετε χρόνο και δύναμη για μικρά πράγματα, δεν θα βρείτε ποτέ χρόνο για τα πιο σημαντικά.Ξεχωρίστε πια είναι τα πιο σημαντικά για την ευτυχία σας.Μιλήστε με τους γονείς σας, παίξτε με τα παιδιά σας,απολαύστε τη σύντροφό σας,προσέξτε την υγεία σας, χαρείτε με τους
φίλους σας.Πάντα θα υπάρχει χρόνος για γνώση και σπουδές,πάντα θα υπάρχει χρόνος για εργασία,πάντα θα υπάρχει χρόνος για να φτάξετε το σπίτι σας,το αυτοκίνητό σας,τα στερεοφωνικά σας.Όμως να φροντίσετε για τις πέτρες πρώτα. Ξεχωρίστε τις προτεραιότητες.

Οι μαθητές είχαν μείνει άφωνοι.Ενας όμως ρώτησε:

-Καλά,η μπύρα τί αντιπροσωπεύει;

Ο καθηγητής γελώντας του απαντά:

-Χαίρομαι που ρωτάς.Θα σας πω.Δέν έχει σημασία πόσο γεμάτη είναι η ζωή σας, δεν έχει σημασία πόσο στριμωγμένος είσαι, γιατί πρέπει να ξέρεις οτι
ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΙΓΟΣ ΧΩΡΟΣ και χρονος ΓΙΑ ΔΥΟ ΜΠΥΡΙΤΣΕΣ.

Κάνε κλικ σε κάθε 'σημάδι' στο χάρτη να δεις λεπτομέρειες